Voorkom blessures

Blessures
wie kent deze lastige, pijnlijke en "nooit op het goede moment" uitkomende situaties niet! Maar blessures kunnen voor een deel voorkomen worden: voorkomen is beter dan genezen; een algemeen geldend advies voor alle sportliefhebbers. Desondanks komen blessures bij sportieve activiteiten voor. Daarom is het belangrijk te weten wat je nu precies moet doen als er een blessure komt, zodat de pijn zo min mogelijk is en het herstel zo spoedig mogelijk kan beginnen. In onderstaande tekst worden enkele preventieve maatregelen beschreven, de warming-up en cooling-down uitgelegd en aangegeven hoe de rekoefeningen (stretching) gedaan moeten worden.

Preventie
Om blessures te voorkomen zijn het volgen van een aantal preventieve maatregelen van het allergrootste belang. Hou je aan deze regels en voorkom hiermee de ellende van blessures!

De algemene warming-up en cooling-down
Een goede warming-up stimuleert de bloedsomloop en bereidt het lichaam voor op de bewegingen die komen gaan.
Trek afhankelijk van de wind, temperatuur en neerslag geschikte kleding aan.
Doe de oefeningen (al gelang naar eigen kunnen) gedurende 15 tot 30 seconden per oefening.
Voer de oefeningen zowel links als rechts uit en herhaal ze naar behoefte.
Forceer niets; bij spierpijn gewoon voorzichtiger en rustiger beginnen.
Doe na de warming-up vijf tot tien minuten rekoefeningen.
Neem bij klachten altijd contact op met een arts.

Een warming-up bestaat uit drie delen:
1. een algemeen gedeelte met wat lopen, huppen
2. rekoefeningen
3. een specifiek gedeelte met racket en shuttle (het inslaan)

Om blessures te voorkomen dient het lichaam na inspanning de mogelijkheid te krijgen te kunnen herstellen. Daartoe wordt na een training of wedstrijd een cooling-down gedaan. De cooling-down bestaat, net als de warming-up, uit een aantal oefeningen, alleen gaat het nu om deze steeds minder intensief te doen, tot het rustniveau.

De cooling-down omvat:
De cooling-down is belangrijk om blessures te voorkomen. Hieronder enige stappen die je kan ondernemen.

Het meest voorkomende sportletsel is de enkelverzwikking. Maar liefst 15% van de sportletsels is er één. Wanneer een gewricht omzwikt, dan kunnen de banden rondom het gewricht uitrekken of zelfs scheuren. Dit noemt men een verstuiking of verzwikking.