Nieuwe puntentelling

Van onze trainers:
Hoi allemaal,

De badmintonbond heeft per 1 juni 2005 besloten dat het nieuwe rally-point-systeem de officiële telling gaat worden voor de badmintonsport. Hierbij alvast de uitleg op papier hoe het werkt.

Nieuwe puntentelling:
Zoals al eerder gemeld gaan we vanaf seizoen 2006-2007 spelen volgens een nieuwe puntentelling, nl het ‘Rally-point-Systeem”. Elk punt wordt geteld, of je hebt geserveerd of niet. En degene die het eerst twee games van 21 punten wint, is winnaar van de partij

Wedstrijden:
Zodra er wedstrijden tegen anderen clubs gespeeld worden, dan worden de officiële spelregels gehanteerd. Op dit moment bestaan er de oude regels voor de puntentelling en de nieuwe regels. Bij de oude puntentelling kunt je alleen punten scoren als je aan service bent. Bij de nieuwe puntentelling kun je ook scoren als de ander serveert. De nieuwe puntentelling wordt bij de meeste grote en internationale toernooien en wedstrijden gebruikt. In de jaarvergadering van de IBF (begin mei), wordt besloten of het systeem definitief wordt ingevoerd.

Aanleren rally point systeem:
Het aanleren van de rally point puntentelling hoeft niet moeilijk te zijn. Kijk maar eens naar het enkelspel.

Je hoeft niet te onthouden of het nu service over is of niet; elke rally levert een punt op voor de ene of voor de andere speler. De speler die de laatste rally gewonnen heeft, begint met de service. De telling is voor het enkelspel tot 21 punten, zowel voor dames als voor heren. Als er geen verschil van twee punten is, dan speel je door tot dit het geval is of uiterlijk tot 30 punten. Bij een officiële wedstrijd moet de winnaar twee games winnen; best of three noemt men dat. Ook de plaats in het veld is goed te bevatten: bij alle even punten serveert de speler vanuit het rechter speelvak, en bij alle oneven punten serveert de speler vanuit het linker speelvak. De tegenstander gaat schuin tegenover de serveerder staan om de service te ontvangen.

Dubbelspel is een ander verhaal:
Nu de dubbelspel puntentelling. Een ander verhaal volgens vele die de telling al hebben uitgeprobeerd. Uitspraken als ‘heel verwarrend’, ‘niet te snappen’ en ‘hoe kunnen ze het verzinnen’ zijn al gehoord. Het systeem van de nieuwe puntentelling voor het dubbelspel is het best te snappen door het simpelweg zelf een keer te doen en te ervaren waar de knelpunten liggen. Wellicht valt het allemaal wel mee en weten we niet beter na enkele partijtjes dubbelspel op de club. Handig om te onthouden is dat wanneer de serverende partij een even aantal punten heeft, er geserveerd wordt vanuit het rechter servicevak. Bij een oneven aantal punten wordt geserveerd vanuit het linkervak. Pas als een partij op zijn eigen service een punt pakt, wissel je van vak. Behaalt de tegenstander een punt, dan gaat de service gelijk over . Er bij het dubbelspel dus geen tweede service meer.

Officiële spelregels
Al snel kan over gegaan worden op de officiële spelregels voor het dubbelspel. Hierbij komt dan het wisselen van vak waaruit je serveert aan de orde. Hoofdzaak voor alle spelers is het onthouden van het vak waarin je stond bij de service en er wordt alleen van vak gewisseld als je zelf (jouw dubbel) een punt scoort.

Meer informatie en de volledige tekst van de nieuwe puntentelling is te vinden op www.badminton.nl onder het kopje NBB, nieuwe puntentelling.

Groetjes,