Badminton, een sport als geen ander

Badminton, het is een sport die we allemaal kennen. Op het strand of in de tuin, iedereen heeft wel eens een pluimpje heen en weer geklopt. Maar badminton is veel meer dan dat. Het is een professionele topsport, en niet zonder reden. Zo vinden er jaarlijks heel wat internationale toernooien plaats over de hele wereld. En natuurlijk ontbreekt badminton niet op de Olympische Spelen.

Badminton is een enorm populaire sport. Niet minder dan 138 landen zijn aangesloten bij de International Badminton Federation (IBF), en er spelen naar schatting zo'n 100 miljoen mensen regelmatig badminton. Groot-BrittanniŽ alleen al telt ruim vijf miljoen spelers. In China is badminton zelfs de meest beoefende sport.

Bovendien is badminton een fysiek zware sport. Het is de snelste racketsport ter wereld. Wie goed wil badmintonnen moet kracht, bliksemsnelle reflexen, snelheid, uithoudingsvermogen en een goede hand-oog-coŲrdinatie bezitten. Dat de shuttle topsnelheden haalt van ruim 300 km per uur (!) is hier natuurlijk niet vreemd aan.

Een kleine vergelijking met andere sporten bewijst meteen dat badminton een zeer snelle sport is. Volgende tabel geeft voor enkele sporten de tijd weer die een speler heeft om te reageren. Badminton staat behoorlijk hoog in de tabel, en de aangegeven snelheid is redelijk laag geschat. Men heeft al snelheden in de buurt van 330 km per uur opgemeten, maar je moet natuurlijk ook rekening houden met afremming door wrijving met de lucht.

Top/sport  Snelheid
km per uur
Afstand
meter
Reactietijd
seconden
Ijshockey  180  10  0,20
Badminton  180  12,7  0,23
Voetbal  130  11  0,31
Tennis  240  23,77  0,35
Honkbal  160  18,45  0,42

Statistieken liegen niet!
De snelheid en uithouding vereist voor badminton is veel groter dan voor welke andere raketsport dan ook. In 1985 versloeg Boris Becker (Tennis) tijdens All England Kampioenschappen Kevin Curren met 6-3, 6-7, 7-6, 6- 4. In datzelfde jaar tijdens de Wereld Kampioenschappen in Calgary, Canada won Han Jian van China van Morten Frost van Denemarken met 14-18, 15-10, 15-8. Hieronder volgen de statistische gegevens van de vergelijking van deze 2 matchen:

Tennis  Badminton :
Speelduur  1 uur en 16 minuten 3 uur en 18 minuten
Effectieve Speeltijd  18 minuten 37 minuten
Rally's  299  1146
Slagen  1004  1972
Slagen per rally  3,4  3,5
Afgelegde afstand  3,6 km; 6,4 km

Merk op dat een badmintonspeler veel minder lang op een badmintonveld staat maar twee maal zo veel loopt en bijna dubbel zoveel slagen slaat. De actuele tijd dat de bal/shuttle in het spel was, gedeeld door de tijdsduur van de wedstrijd.

Veel badmintonplezier!